Projectbeschrijving

Kamieleke beschermt Waas landbouwerfgoed

OOST-VLAANDEREN
05 april, 2021
Door Rani Cromphout
BEVEREN – Frank De Ryck (61) is al zijn hele leven gepassioneerd door
voeding en landbouw. Met ‘Kamieleke’ wil hij nu streekproducten uit Beveren
en bij uitbreiding het Waasland promoten. Lokale producenten krijgen via zijn
webshop een platform om hun ambachtelijke producten te verdelen. Maar dat
is niet alles: “Ik ga op zoek naar wat we 100 jaar geleden aten, wat verschijnt
daarvan nu nog op ons dagelijks bord en wat zullen we eten in de toekomst?
Samen met de Wase boeren wil ik projecten opzetten om de toekomst van
landbouw duurzamer te maken.”
Als kind van een landbouwgezin is Frank De Ryck al sinds zijn kinderjaren
geïnteresseerd in alles wat met voeding en landbouw te maken geeft. In 1981
was het Frank die, in het kader van zijn studies maatschappelijk werk de
Beverse Boerenmarkt opstartte. Een plaats waar rechtstreekse verkoop tussen
boeren en consumenten mogelijk is en die tot op vandaag nog steeds elke
zaterdag plaatsvindt.

Webshop met Wase producten
Frank bleef de sector steeds met veel interesse volgen en richtte maar liefst 35
jaar later, in 2015, een nieuw initiatief op. “Met Kamieleke wil ik
streekproducten uit Beveren opnieuw in de kijker zetten. Op de website
www.kamieleke.be vinden mensen een samenvatting van alle streekproducten
die er reeds zijn in regio. Dat gaat van producten die hier al altijd zijn geweest,
zoals honing, maar die ook modern en nieuw zijn, bijvoorbeeld veganistische
koekjes. De bedoeling van Kamieleke is om aan de hand van de promotie van
bestaande streekproducten eveneens de aandacht te vestigen op het
uitbreiden van het lokale, ambachtelijke aanbod, in de streek maar ook
daarbuiten.”


Inmiddels vind je zo’n 85 producten op de webshop, maar aanbod van
Kamieleke groeit wekelijks verder. De producten worden los verkocht of
aangeboden in geschenkmanden. “Het gaat vaak om eeuwenoude producten,
maar met een verrassende nieuwe twist. Neem nu bijvoorbeeld azijn. Dat is een
product dat altijd heeft bestaan. Nu zijn er mensen in Zwijndrecht actief in de
productie van appelazijn die zich baseren op de immer bekende azijn van De
Blauwe Hand. Het zijn deze boeiende verhalen waar ik naar op zoek ga.”

Verder wil Kamieleke een platform bieden aan mensen die graag willen bakken,
confituren, advokaat, choco, … maken. Een spreekbuis zijn van kleine
producenten met passie en talent. “Samen bouwen we aan een
verantwoordelijke verkoop en breiden we het aanbod van plaatselijke voeding
in het Waasland uit.”


Wat aten we vroeger, nu en in de toekomst?
Aan de hand van het Wase erfgoed en de geschiedenis wil Kamieleke het
verhaal herschrijven van onze voeding. Vragen worden gesteld als wat en hoe
aten we vroeger in contreien? Wat is daarvan nog van over op ons dagelijks
bord en wat zullen we eten in de toekomst?

“Ik ga zoeken in de archieven van onder andere de gemeente Lokeren naar
boeken over teeltwijzen en landbouw in, zeg maar, de 16e eeuw en vergelijk
deze met hoe we vandaag aan landbouw doen. Wat kwam er honderden jaren
geleden op ons bord en wat is daar vandaag nog van over? ik ben er namelijk
van overtuigd dat we in de toekomst terug zullen gaan naar echt lokale
productie en consumptie.”


Ten slotte wil Frank met Kamieleke een stimulerende rol spelen en betrokken
zijn bij projecten rond plant based voeding of teelt met aandacht voor
gezondheidsaspecten en bescherming van de bodem. “Ik heb best wel wat
contacten binnen de landbouw en hoop aan de hand van lezingen, maar ook
door actief betrokken te zijn bij bijvoorbeeld de aankoop van gronden,
landbouwers te begeleiding in de overstap van veeteelt naar plantgebaseerde
teelten. Want daar zit volgens mij de toekomst.”


Winkelpand
Frank wil het niet enkel bij een webshop houden. “Begin vorig jaar heb ik
uitgekeken naar een winkelpand in Beveren, maar dat is voorlopig nog niet
haalbaar. De huurprijzen liggen veel te hoog en met de huidige opbrengsten
van onze producten kan ik me nog geen winkelpand in de wikelstraat
permitteren. Toch is dat de plek waar we ooit willen zitten zodat Kamieleke
zichtbaar wordt voor iedereen.


Producenten uit het Waasland maar ook daarbuiten met interesse om hun
producten aan te bieden via Kamieleke kunnen steeds contact opnemen via
kamieleke.2015@gmail.com of